Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

18 квітня - Міжнародний день пам'яток і визначних місць


На садибі письменника І. Котляревського таких аж три. Це сам будинок письменника – пам'ятка історії, пам'ятний знак біля входу на садибу:"З цієї садиби на весь світ пролунав голос першого класика нової української літератури Івана Петровича Котляревського" і пам'ятка монументального мистецтва – погруддя І. Котляревському авторства заслуженого діяча мистецтв України, народної художниці України Галини Кальченко.
Пам'ятник-бюст було відкрито на подвір'ї садиби письменника у 1971 р.


Старожили міста пам'ятають на відкритті монумента цю вродливу, граціозну жінку чимось схожу на свою улюблену поетесу Лесю Українку – сильну і водночас жіночну, наділену даром любити життя.


Відтоді вже п'ятдесят три роки поспіль усіх, хто заходить на подвір'я меморіального комплексу, зустрічає його господар з теплотою й ніжністю виконаний у бронзі та камені.


За своє коротке життя (передчасна смерть обірвала його в 49 років) Галина Никифорівна створила майже двісті робіт. Це неймовірно романтичний пам'ятник видатній українській актрисі Марії Заньковецькій, яка упродовж багатьох років виходила на сцену в образі Наталки Полтавки в однойменній п'єсі І. Котляревського, який встановлено у Києві, композитору Миколі Лисенку, автору музики до творів І. Котляревського "Енеїди" та "Наталки-Полтавки", чудовий пам'ятник автору славетного "Щедрика" Миколі Леонтовичу.


А які чудові живописні жіночі портрети створила Галина Кальченко! Ольги Кобилянської, Ванди Василевської, Лесі Українки…
Останньою роботою талановитої скульпторки став пам'ятник І. Котляревському для міста Києва, до відкриття якого на початку осені 1975 року авторка не дожила кілька місяців.