Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

85 років від дня народження Миколи Компанця.


16 квітня цього року виповнюється 85 років від дня народження видатного українського графіка, народного художника України, заслуженого діяча мистецтв України Миколи Івановича Компанця.


Він є лауреатом Національної премії України імені Т. Г. Шевченка 2015 р. за мистецький цикл «Земля моїх батьків» та ілюстрації до творів М. В. Гоголя, а також володарем двох золотих та срібної медалі Національної Академії образотворчого мистецтва і архітектури України.


Творець неповторних мистецьких образів народився 16.04.1939 р. в с. Рудня Броварського району Київської області. 1957 р. закінчив Київську художню школу імені Т. Г. Шевченка, а 1964 р. – Київський художній інститут по профілю книжкової графіки. Педагогами-наставниками у нього були відомі митці Г. Якутович та Г. Гавриленко. Дипломна робота М. І. Компанця – ілюстрації до п’єси М. Старицького «За двома зайцями» – була відзначена Дипломом III ступеня на Всеукраїнському республіканському конкурсі книги. Від 1983 р. він працював у Національній Академії образотворчого мистецтва і архітектури України, з 1993 р. керував навчально-творчою майстернею вільної графіки.


Завдяки пензлю художника на папері ожили герої творів Г. Квітки-Основ'яненка, Т. Шевченка, М. Гоголя, М. Старицького, М. Стельмаха. Митець стверджував: «Художник, який створює ілюстрації до твору, просто змушений імпровізувати, маючи на меті доповнити літературний текст зображеними персонажами на папері. Дуже важливо для ілюстратора відчути внутрішній світ письменника. Якщо це вдається, графіка виходить переконливою і вражаючою».
З нагоди 200-ліття від дня народження І. П. Котляревського М. І. Компанець створив ряд ілюстрацій до п’єси «Наталка Полтавка». У фондовій збірці Полтавського літературно-меморіального музею І. Котляревського зберігається 10 графічних робіт цієї серії. Це невеликі за розміром художні твори, що красномовно підтверджують слова Майстра: «Образ, мабуть, тоді починає «грати», коли в рисах обличчя літературних персонажів, у їхній характерній зовнішності вгадується часовий період».


Твори митця є цінним набутком музейної колекції та беруть активну участь у виставковій роботі музею.