Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Анатоль Франс – класик французької літератури


16 квітня 2024 р. відзначаємо 180-річчя від дня народження відомого французького письменника Анатоля Франса. Під цим літературним псевдонімом творив Анатоль Франсуа Тібо, відомий не тільки як автор художніх творів і лауреат Нобелівської премії з літератури, а й як літературний критик, член Французької академії.


Анатоль Франс народився за чотири роки до Французької революції 1848 р. і прожив вісім десятиліть, де були політичні пристрасті, повстання, перевороти і війни. Поет, публіцист, романіст, сатирик, він виявляв незвичайну міць розуму і оригінальність натури. Такою ж була його літературна творчість - пристрасною, саркастичною, що органічно з'єднувалася з мрійливістю, поетичним ставленням до життя.


Біографія письменника включає роки служби у французькій армії, роботу бібліографом, журналістом, заступником директора бібліотеки у французькому Сенаті, членом Французького Географічного товариства. Спектр його творчості - новели, нариси, статті, репортажі, сатира, романи та оповідання.
Після виходу у світ романів «Боги жадають», «Таїс», «Повстання ангелів» і «Червона лілія» слава письменника набула світового звучання. До нього звідусіль стали приходити листи, і не лише як до знаменитого романіста, але й як до мудреця і філософа.


Одним з найзначніших творів Анатоля Франса став роман «Острів пінгвінів», в якому автор пародіює історію не тільки своєї країни, але й всього людства. У книзі відображені всі основи цивілізації.


У 1921 р. Франсу була присуджена Нобелівська премія з літератури «за блискучі літературні досягнення, відмічені вишуканістю стиля, глибоко вистражданим гуманізмом й істинно галльським темпераментом».


До вашої уваги бібліотека-філія №2 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ пропонує відеопрезентацію до 180 річчя від дня народження відомого письменника - «Анатоль Франс – класик французької літератури».