Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Безкінечний світ фентезі Айї Неї


6 квітня до бібліотеки-філії №4 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ завітала на зустріч із читачами молода українська письменниця Ольга Коваль, літературний псевдонім якої Айя Нея.


Гостя книгозбірні - авторка інді новел, колекціонер, що колекціонує дивини та казки, містичні історії, що траплялися з її друзями, знайомими. У своїх творах письменниця поєднує фентезі та містику, альтернативну історію та горор, романтику та пригоди. Її книги обожнюють читати підлітки.
До Полтави завітала Айя Нея із презентацією книги-новинки «Норд. Вік Вовка», що є продовженням першої книги «Велика зима». Скандинавські міти та йольські традиції, часи вікінгів і вовків, захоплюючі пригоди, дружба, кохання, зрада – все це у фентезійній трилогії «Норд». До речі, видання дивують ще й унікальними ілюстраціями.


Айя Нея обожнює містицизм, філософію, таємні символи та міфи давніх часів. Особлива її любов – це скандинавські міфи.
Упродовж зустрічі Айя Нея спробувала пояснити присутнім, чому події у її творах відбуваються в далекій країні. Гостя ділилася знаннями про безмежність скандинавських вірувань, магічних ритуалів і таємниці безжальних, нордичних за характером героїв та божеств.


Тетяна Костанян після спілкування з Айєю Неєю поділилася відгуком у фейсбуці. «На такі зустрічі ходити треба. Тому що дізнаємося більше про молодих і залюблених у свою справу письменників-письменниць. Щоразу дивуюсь їх зануреності у тему: про нові для нашої країни і вже поширені за кордоном об'єднання авторів-незалежників, поза видавництвами, самовидавців (а у цьому добре розбирається пані Ольга, бо сама викладає право інтелектуальної власності). Скільки нових сміливих думок! Зокрема про те, як міцно переплетене коріння усіх міфів і що, можливо, існує єдиний праміф... (Як приклад, легенди та історичні факти про давньоруського князя Олега).


Світ фентезі безкінечний і всеосяжний. Він відриває від земної буденності й розбурхує уяву. Тому його так полюбляє молодь. Старше покоління з пересторогою, але теж намагається дати волю відчутям невизначенності, незвичності. Хоча, по суті, це повернення до глибинного, до первісних зв'язків з природою».


Допомогла розкрити таємниці творчості Айї Неї, її знань і таланту молода меценатка Ганна Жук, модераторка й натхненниця зустічі у нашій бібліотеці.