Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Чудова тема для роздумів - сюжет містичного детективного трилера


У бібліотеці-філії № 4 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ зібралася читацька спільнота книгареньки «Я бачу, вас цікавлять книжки» для обговорення трилеру Стюарта Тертона «Сім смертей Евелін Гардкасл».


Книга дуже динамічна, відбувається багато подій. Один день показаний з погляду різних персонажів, а читачеві та головному герою пропонується ці точки зору поєднати та здогадатися, хто ж убивця.


Коло підозрюваних обмежене, тому книга схожа на детектив у закритій кімнаті, точніше в одному маєтку. Взагалі, роман «Сім смертей Евелін Гардкасл» - містичний детектив з елементами трилера. За традицією класичного англійського детективу, місце дії й число дійових осіб чітко прописані.
Сам сюжет роману, на перший погляд, дуже заплутаний. Обговорення перетворилося на розгадування головоломки, яка з кожним розділом ставала ще заплутанішою. Кожному окремо читати цікаво, але розгадати інтригу вдалося не всім. Та найголовніше запитання – чому так поступив убивця? Тема каяття й спокути. Мовляв, будь-хто може змінитися, нам слід навчитися прощати. Чи можна навчитися пробачати всім?


«Героїв спочатку дуже багато, важко орієнтуватися і доводилося часто, - говорить Людмила, - повертатися на початок книги до перерахування персонажів та їх характеристик». Але потім, коли клубок поступово розплутується, роман стає ще цікавішим.
У творі використовується прийом із тимчасовою петлею. Щодня головний герой прокидається в тілі іншої людини і від його обличчя веде своє розслідування, намагаючись зрозуміти, що відбувається і як йому звідси вибратися.


«Це дуже цікаво, оскільки ми бачимо те, що відбувається з боку різних персонажів і разом з тим, з кожним героєм в той самий момент часу».
Декого, за словами учасників обговорення, розв'язка трохи розчарувала. Та все ж, всім цікаво було читати й поступово розгадувати таємницю з головним героєм. Обговорення так само вдалося жвавим, інтригуючим, змістовним і непередбачуваним.
Обговорення роману Тертона змусило всіх добряче похвилюватися. Головне, не варто забувати - ніхто не є таким, як здається.
Наступна книга для обговорення – роман Сергія Жадана «Ворошиловград». Цікаво? Зустрічаємося через місяць.