Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

До бібліотеки без бар’єрів


Завдання усунення бар’єрів, зокрема інформаційного, є актуальним для нашого міста. За сприяння міської влади мешканці полтавської громади, що мають порушення зору, вже мають доступ до інформації в різних форматах. Так, наприкінці минулого року, в Центральній бібліотеці Полтавської МТГ встановлено тифлокомплекс з програмою екранного доступу JAWS, який дає можливість незрячим та слабозорим особам користуватися Інтернетом, працювати з електронними документами та програмним забезпеченням.


Ще одним важливим кроком на шляху вирішення проблеми безбар’єрного середовища стало придбання «читаючої машини» - комп’ютерного комплексу для читання книг, газет, журналів та інших плоскодрукованих документів людьми з глибокими порушеннями зору. За допомогою камери відбувається розпізнавання тексту документа і читання його з використанням синтезу мовлення. Крім цього, при використанні функції «екранний диктор» є можливість користувачу з вадами зору не тільки слухати текст, але й користуватися ПК для веб-серфінгу, набору текстів та інше.


Під час презентації «читаючої машини» до учасників заходу звернувся перший заступник міського голови Валерій Пархоменко.
Директор Центральної бібліотеки Полтавської МТГ Таміла Дузенко подякувала муніципалітету та жителям міста-побратима Полтави – Ляйнфельден-Ехтердінген і повідомила, що даний комплекс було придбано в рамках культурного співробітництва між нашими містами. Ця подія є виявом щирої підтримки та допомоги. Отже, зроблено ще один крок в напрямку забезпечення рівних можливостей реалізовувати свої права та отримувати доступні послуги для людей з порушеннями зору.


Згодом всі охочі з-поміж учасників заходу могли ознайомитися з принципом роботи «читаючої машини» та обмінятися враженнями, а для наймолодших користувачів було організовано екскурсію бібліотекою та пізнавально-розважальну програму.