Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Енергія пращурів


З давніх-давен український вінок вважався не просто прикрасою, яка уквітчує голову дівчини, а ще й оберегом від злих сил, символом сонця, яке сходить, а також слави, перемоги, молодості, дівоцтва. Окремий вид вінків – весільні. Саме такі, зокрема, полтавські чубаті вінки, що є одним з найпопулярніших і найгарніших вінків України, були представлені в Центральній бібліотеці Полтавської МТГ майстринею Вірою Чиж на персональній виставці жіночих головних уборів «Енергія пращурів».

Пані Віра – журналіст, редактор освітніх та літературних видань, автор і ведуча ряду телевізійних програм та проєктів, спеціальна кореспондентка каналу «UA: Перший», володарка Гран-прі Всеукраїнського журналістського фестивалю «Калинові острови», переможниця Міжнародного фестивалю «Другий будинок» (Табор, Чехія). Один з напрямків її творчої діяльності є виготовлення стилізованих дівочих головних уборів – вінків та чілець. Натхнення майстриня черпає у родинній колекції сорочок та рушників, вишитих її бабусями та дбайливо збереженим.

Частина колекції таких вінків авторки нині мандрує країнами Європи, презентуючи українську національну культуру та викликаючи захоплення. В постіндустріальному світі побут людей перенасичений штучними матеріалами, а тому все більше уваги привертають речі, виготовлені вручну, з екологічних, безпечних для людини та оточуючого світу матеріалів.

Окрім чубатих вінків, увагу відвідувачів привертають і вишукані дівочі начільники (чільця), які нещодавно були презентовані в Литві та стали частиною створених етнічних образів.