Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Графіка Володимира Куткіна «Шевченкіана»


Саме під такою назвою в музеї Володимира Короленка відкрилася виставка з приватної колекції відомого видавця, колекціонера, мецената Олексія Петренка. За словами Олексія Миколайовича, оринінальні твори художника він збирав протягом декількох років, відшукуючи відповідні лоти на сайтах аукціонів.
Художник Володимир Сергійович Куткін (1926 -2003) -Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1967 р; Народний художник України з 2001 р.

Народився у 1926 році у місті Житомирі у родині службовця. У1933 році його сім“я переїхала до Києва. У1938 році вступив до Київської художньої школи імені Т.Г.Шевченка. Закінчив навчання після війни. У1948 році вступив до Київського державного художнього інституту на факультет графіки. У1950 році його було заарештовано і засуджено до восьми років позбавлення волі за звинуваченням у антирадянській пропаганді й агітації та український націоналізм . Покарання відбував у В“ятських таборах. У 1955 році, через відсутність складу злочину, був достроково звільнений. Того ж року відновив навчання в інституті, з відзнакою закінчив його 1959 року.

У 1959-1961 роках працював у Києві художнім редактором у видавництві. Потім на творчій роботі. Помер в Києві 10 березня 2003 року.
Працював у галузі станкової, книжкової графіки, живопису та монументально-декоративного мистецтва (техніка –малюнок, акварель, офорт, пастель, олія).
Створив портрети діячів культури і історії України, відтворив важливі події нашого героїчного минулого.
Ілюстрував видання «Кобзаря Шевченка 1963 та 1986 р.р., роман «Тронка» Олеся Гончара тощо.
Створив велике мозаїчне панно «Великий Кобзар» (1969 р., м.Ташкент Узбекістан).

На відкриття виставки унікальних експонатів завітали художники, колеги-музейники, викладачі освітніх закладів та ті полтавці, що, цікавлячись культурним життям міста, без перебільшення, не пропускають жодної події. Тріо “Срібні струни” у складі Наталії Білієвської, Тетяни Бойко, Олени Коновал подарували глядачам музичні композиції на слова Тараса Шевченка.