Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Істинний і вірний син України - Микола Гоголь



Досі сумніваєтеся, що Микола Гоголь був українським письменником? А він буквально марив роботою в Україні та захоплювався народною культурою. А ще вільно володів українською і мав доволі нетипове походження для «російського класика». Здивовані? Ось 5 аргументів, що пояснюють, чому Гоголь був і залишається українцем.


1. ПОХОДЖЕННЯ ПИСЬМЕННИКА. Одним із найяскравіших його представників був Євстафій, або Остап, Гоголь, який у другій половині XVII століття був наказним гетьманом Правобережної України. Серед його пращурів по батьківській і материнській лініях були представники відомих козацько-старшинських родин Дорошенків, Мазеп, Лизогубів, Скоропадських, Паліїв та Забіл. Гоголь – безпосередній нащадок гетьманів Івана Скоропадського й Петра Дорошенка.


2. МОВА ГОГОЛЯ. Близький друг Гоголя Михайло Максимович стверджував, що «малоруську говірку», тобто українську мову, Гоголь «знав ґрунтовно й володів нею досконало». Про те, що рідною мовою Микола Васильович говорив дуже добре, засвідчував і його слуга – Яким Німченко.
3. ІДЕНТИЧНІСТЬ ГОГОЛЯ. Зрештою, якою б мовою Гоголь не писав, а головне, що він вважав себе саме українцем. Один із прямих доказів цьому – той факт, що 1845 року в книзі пацієнтів карлсбадського санаторію Гоголь залишив французькою мовою запис: «Микола Гоголь, українець, що мешкає в Москві». Це доволі шокуючий факт, але справді є прямі свідчення того, що Гоголь носив козацького оселедця на виголеній голові під час перших років перебування у Петербурзі.


4. ІНТЕРЕС ДО УКРАЇНСЬКОГО ФОЛЬКЛОРУ. Колекціонування українських пісень, легенд і анекдотів стало улюбленим захопленням Гоголя ще з юнацьких років. Про це свідчать чимало його біографів. У записнику, який вів юний Микола під час навчання в Ніжинській гімназії, було чимало українських пісень, казок, прислів’їв і переказів.


Гоголь мав доволі ґрунтовне зібрання українських пісень. Про їхню кількість свідчить лист до Михайла Максимовича, датований 1834 роком: "Пісень я тобі з великою охотою писав би, але у мене їх жахлива плутанина. Незнайомих тобі, може, буде не більше ста, зате відомих, очевидно, більше тисячі".


5. УСВІДОМЛЕННЯ, ЩО УКРАЇНА – ОКРЕМА ДЕРЖАВА. За словами історика Тараса Чухліба, Гоголь був одним із перших «українських самостійників». Адже ще ніхто до нього так прямо і сміливо не заявляв про багатосотлітню окремішність держави Україна від держави Росія, хай навіть і під однаковою назвою.


Тобто Микола Гоголь народився на Полтавщині, вільно спілкувався українською, збирав українські народні пісні та мріяв жити у Києві. Усе життя і творчість Миколи Гоголя - славетного українця і письменника - утвердження творчих сил рідного народу.
Уклонімося його безсмертному духу і щедрій душі. Бібліотека-філія №2 Центральної бібліотеки Полтавської МТГ пропонує до перегляду відеопрезентацію «Цікаві факти про Миколу Гоголя та його життя».