Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Іван Мазепа: гетьман і поет


20 березня виповнюється 385 років від дня народження Івана Мазепи – гетьмана Війська Запорозького, полководця, мецената, князя Священної Римської Імперії.


Ковалівська бібліотека-філія Центральної бібліотеки Полтавської МТГ запрошує до літературної вітальні, де за допомогою відео презентації знайомить з образом Івана Мазепи як політичного діяча та поетичним талантом гетьмана.


Мазепа прагнув об’єднати українські землі в єдиній державі, відродити авторитет гетьманської влади. Період правління Мазепи характеризувався економічним та культурним розвитком України-Гетьманщини, зміцненням міжнародного іміджу.
За прагнення звільнити Україну з-під влади Московії Мазепа став героєм для українських патріотів, а вороги протягом століть називають його зрадником, обплутують брехнею.


Іван Мазепа мріяв про вільну, незалежну країну з високою культурою, багатим духовним життям, міцною релігією, передовою освітою, мистецтвом та літературою. Він і сам був талановитим поетом. Його поезії наповнені патріотичними мотивами, уболівання за долю України.
Відома поезія Мазепи «Дума», яка закликає до єднання проти ворогів і заради добробуту України, закінчується фразою: «Нехай вічна буде слава, же през шаблі маєм права!»