Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Літературно-мистецьке свято «Оселя на 3-й Кобищанській»


84 роки у Полтаві працює літературно-меморіальний музей Панаса Мирного. Створено його 1 квітня 1940 року на садибі, що належала родині Рудченків. Це єдиний і найбагатший за складом меморіальних речей музей письменника в Україні. Кожного дня сюди йдуть люди, щоб ближче познайомитись з письменником, вклонитися його пам’яті, з користю провести дозвілля. Сьогодні – це не просто музей – це культурний простір з великою кількістю цікавих проєктів і задумів. Працівники музею з любов’ю оберігають усе, що залишилося нам у спадок, досліджують недосліджене, збирають нові цікаві матеріали.  

Під час свята говорили про історію створення музею. Про вклад Г.А.Нудьги та П.О.Репетіна, які одними з перших почали збирати матеріали про Панаса Мирного для майбутнього музею, турбувалися ремонтом будинку та створенням музею. З великою вдячністю згадували Михайла Панасовича Рудченка, другого сина Панаса Яковича і першого директора музею. На цій посаді він пропрацював майже 22 роки.

 Учасники свята побували в меморіальний частині садиби-будинку, що належав родині Рудченків і в якому письменник провів останні 17 років свого життя. Знайомлячись з експонатами, що зберігаються в будинку, дізналися про життєвий і творчий шлях письменника. А під час прогулянки садом насолодилися тією незрівнянною аурою, що панує над садибою