Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Митрополит Василь Липківський


19 березня минає 160 р. від дня народження Митрополита Київської і всієї України Української Автокефальної Православної Церкви Василя Липківського - велета духу, подвижника Української Автокефальної церкви, переслідуваного і знищеного владою лише за те, що всі свої сили поклав на створення своєї рідної Української церкви, відстоював право на Службу Божу рідною мовою, бо вважав, що неповага народу до рідної мови в Церкві тягне за собою й неповагу до самих себе, до своєї нації, нерозуміння своєї національної гідності.


На Першому Всеукраїнському Церковному Соборі, де Василя Липківського було обрано Митрополитом були присутні видатні діячі україської науки, культури, освіти, мистецтва — А. Кримський, С. Єфремов, П. Стебницький, Д. Щербаківський, Л. Старицька-Черняхівська, Г Косинка та ін. Композитори П. Демуцький та К. Стеценко керували хором. На Соборі звучав вірш молодого П. Тичини “Скорботна матір”. Спеціальна комісія, до складу якої ввійшли знавці мов і деякі члени Всеукраїнської Академії наук, переклала церковні тексти з грецької та старослов”янської українською мовою. За Митрополита Липківського Церква стала місцем об”єднання, духовного спочинку, спонукою до національного піднесення. Відомий діяч українського церковно-визвольного руху Демид Бурко писав, що Митрополит Липківський “був проповідник незвичайної сили... Софійський собор не вміщав людей в той день, коли служив Митрополит: усі йшли послухати, що буде проповідувати Український Золотоуст. Під час його промов тисячі очей неначе приковувались до нього...” . За цю діяльність Митрополита звинувачують у тому, що він є керівником антирадянської фашистської організації. Семидесятитрьохрічного Василя Липківського арештовують. На допиті він категорично спростовує свою причетність до атирадянської діяльності, хоча визнає, що як людина старого виховання не стоїть на радянській платформі. Постановою трійки УНКВД 27 листопада 1937 року його розстрілюють.


Цікаво, що виконавиця ролі Наталки Полтавки у одноіменному фільмі І. Кавалерідзе 1936 р Катерина Осмяловська була дружиною сина Василя Липківського Олександра.


Політичні репресії не оминули і родину Митрополита. Майже всі його діти потрапили під жорна радянського тоталітаризму.
Сьогодні ім”я Василя Липківського повертається в Україну. У Тернополі споруджено пам”ятник Митрополітові, художник Кость Маркович створює ікону Святих Українських Новомучеників за Віру і рідну Церкву, в центрі якої — постать Митрополита Липківського, 2014 року з нагоди 150-річчя від дня народження Національним Банком України була випущена ювілейна монета номіналом дві гривні. Укрпошта до цієї ж дати підготувала випуск поштової марки. Автором цієї ювілейної продукції є художник Микола Кочубей.