Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Панцирний поїзд «Стрілець»


Книжковий фонд Центральної бібліотеки Полтавської МТГ поповнився ще одним цікавим і значущим виданням. Це історична повість видатного діяча УНР, науковця, викладача, письменника і публіциста Панаса Таборенка (справжнє прізвище Феденко) «Панцирний поїзд «Стрілець», яка вперше була опублікована в 1948 році в Авгсбурзі (Німеччина). Це – книга-спомин про юнаків-гімназистів, які в роки українсько-московської війни 1917 — 1921 років на броньованому поїзді завдавали дошкульних ударів московитським окупантам. Твір особливо актуальний для нашого сьогодення, коли воїни Збройних Сил України відважно захищають незалежність нашої Вітчизни, як і століття тому від нападу того самого лютого ворога її захищали лицарі УНР.


Презентував книгу Микола Кульчинський, громадський і політичний діяч, голова Полтавського обласного об’єднання товариства «Просвіта», який є упорядником цього видання. Учнівська молодь, яка завітала на презентацію, уважно і зацікавлено слухала доповідача. Він познайомив присутніх з постаттю автора, його життєвим шляхом та творчим доробком, та розповів про те, чому виникла думка її перевидати.


Розповідь пана Миколи переросла у щирий діалог, під час якого було багато запитань від присутніх та панував піднесений настрій.
Кожен з присутніх учасників заходу отримав книгу в подарунок. Микола Кульчинський висловив надію, що ця книга допоможе юному поколінню українців виростати мужніми і сильними, освіченими, культурними і мислити в системі українських ціннісних координат.