Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Садово-паркові скульптури в японському стилі»


Таку назву носить виставка, що відкрилася 16 квітня у Полтавському літературно-меморіальному музеї В.Г. Короленка. Організатор виставки – учитель ліцею № 33 Полтавської міської ради Телеп Лілія Іванівнапознайомила присутніх з особливостями самобутньої і неповторної культури Японії, зокрема із садово-парковим мистецтвом, якому вже більше ніж півтори тисячі років.  

На початку заходу гостей привітали учні Полтавської дитячої музичної школи № 1 імені Платона Майбороди під керівництвом викладача Шевченко Ольги Миколаївни, а також учениця ліцею № 33 Поліщук Ярослава.

Більша частина експозиції була виставлена на подвір'ї музею у парковій зоні. Роботи, виконані учнями та викладачами ліцею, поділяються на кілька тематичних блоків: «Міфи і легенди», «Війна» і «Сучасність». У розділі «Міфи і легенди» представлені найпопулярніші персонажі японської міфології – «Шірасагіні Папороть», лисиця «Кіцуне», «Маска Таме», «Драконів сад». Під час презентації Лілія Іванівна розповідала про легенди, пов'язані з цими образами, їхню символіку та відображення у світогляді японців.

Наступний блок під назвою «Війна», який презентувала вчитель образотворчого мистецтва Мохова Лариса Олександрівна, присвячений переважно пам'яті жертв ІІ Світової війни та наслідків ядерного удару по японських містах Хіросима і Нагасакі – це скульптури  «Ехо втрачених долей» та «У тіні ядерного вогню». Були там і японські журавлики-орігамі, які робила хвора на лейкемію японська дівчинка з надією на те, що вони допоможуть їй вилікуватись. Цій історії, що теж вже стала легендою, присвячено багато творів мистецтва. На відкритті виставки у нашому музеї – на фоні квітуючого мигдалю, що нагадує японську сакуру, та журавликів – у виконанні учнів ліцею прозвучав щемливий вірш-пісня:

В далеку Японію, в обійми островів

Журавлик паперовий мій учора відлетів,

Щоб нагадать історію, історію сумну

Про дівчинку, що промінь їй не дав зустріть весну.

Тобі паперові я крильця розправлю,

Лети і буди милосердя у всіх.

Журавлик, журавлик, японський журавлик –

Дитинства й життя оберіг!..

Проте була там і скульптура «Розколоті долі» – подарунок Україні від Японії вже під час російсько-української війни, яка є символом незламної волі та надії на майбутнє, вона виражає солідарність японців з українцями та віру в те, що Україна має силу вистояти і зцілити свої рани.

З розділу «Сучасність», у якому представлені реалії сьогодення – роботи, іграшки, малюнки тощо, найбільшу увагу привертає історія собаки Хатіко, відома мабуть всьому світу. Символічна скульптура цього собаки, шанованого усіма японцями, слугує нагадуванням про справжню любов і вірність.

Зараз усі експонати виставки представлені в літературній експозиції музею Короленка. Тож запрошуємо полтавців і гостей міста познайомитися з ними ближче!