Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відкриття виставки старовинних вишитих сорочок та рушників


23 березня 2024 року у літературній частині Полтавського літературно-меморіального музею Панаса Мирного відбулася урочиста презентація виставки старовинних вишитих сорочок та рушників з приватної колекції Ольги Михайлівни Деревянко.
Вишиті сорочки чи рушники – не просто ужиткові речі для українців. Це давні обереги роду. Вимережані рукою мами чи бабусі, ці речі дарували тепло і захист. З часом змінювалась мода, з’являлись нові візерунки, техніки. Та головне призначення цих реліквій не змінилося. Це пам’ять, традиція роду, вишита на полотні. Тож у невичерпній спадщині духовної культури нашого народу є особлива, винятково важлива її частина – вишивка. Вишивка – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Це класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває невичерпне багатство творчих сил нації, вершину її мистецького хисту.
Історія народної вишивки в Україні сягає своїм корінням у глибину віків. Дані археологічних розкопок та свідчення мандрівників і літописців доводять, що вишивання як вид мистецтва в нашій державі існує з незапам'ятних часів. Український народ ставився до вишиванок як до святині. Вишиванки передавалися з покоління у покоління, з роду в рід, береглися як реліквії.
Художньо-образна мова народної вишивки знайшла своє віддзеркалення у рушникарстві. Особливої уваги надавали рушникам – старовинним оберегам дому, родини. У давнину рушник, вишитий відповідними візерунками-символами, був неодмінним атрибутом багатьох обрядів.
Отже, вишивка – це виразна мова української народної творчості, важливий символ, це мистецтво високої естетичної наснаги, простого і водночас сакрального осмислення життєвого буття, яка зберігає духовний світ, поглинає образну змістовність і доводить, що народне мистецтво – велике надбання української культури. Ці вишиті шедеври, що експонуються на виставці Ольги Деревянко, є не лише унікальними та неповторними зразками народного мистецтва, але й надзвичайно цінними об'єктами культурного надбання українців.
Виставка діятиме упродовж місяця.