Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Виховуємо воїнів-патріотів на історичній спадщині українського народу


Змістовний та цікавий навчально-виховний захід відбувся за сприяння адміністрації Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви» та командування Військового коледжу сержантського складу ВІТІ імені Героїв Крут – екскурсія “Великі Будища у березні 1709 року”. Він був присвячений 315-й річниці укладення союзного договору між гетьманом України Іваном Мазепою, кошовим отаманом Костем Гордієнком та шведським королем Карлом ХІІ у боротьбі проти московитів.


Організатори заходу вдало поєднали події минувшини та сьогодення - боротьби народу України за право існування на рідній землі. Заступник директора заповідника з наукової роботи Людмила Шендрик розкрила особливості боротьби між Іваном Мазепою та Петром І за прихильність Запорізького козацтва під керівництвом кошового отамана Костя Гордієнко.


Перша зупинка селище Великі Будища, де була підписана угода. Екскурсанти ознайомились із пам’ятним знаком на честь цієї важливої події, історією селища та його козацькими традиціями, маловідомими сторінками протистояння українського козацтва російським імперським амбіціям на початку XVIII століття.


Майбутні зв’язківці також із цікавістю оглянули місцеву загальнооосвітню школу, яка за 130 років свого існування виховала багатьох відомих особистостей, державних та військових діячів, героїв російсько- української війни.


“Головним маркером нашої свідомості повинен стати той факт, що в усі роки та епохи росія бачила в нашій державі якщо не вассала, то випалену землю…” – підкреслив директор Великобудищанської середньої школи та краєзнавець Олександр Калашник. “Тому історія повинна вчити нас робити висновки стосовно того, що лише завдяки виснажливій боротьбі ми спроможні відстояти свою незалежність і право на існування”.
Друга – село Жуки, екскурсія до Меморіалу козацької слави, огляд місця козацького табору союзного шведсько-українського війська. Старший науковий співробітник музею Сергій Макаренко розповів курсантам про новітні дослідження хронології та перебігу подій Полтавської битви 1709 року, при цьому зробивши особливий наголос на участь у ній українських козаків.


Культурологічний захід спрямований на формування у курсантів патріотизму, лідерських якостей, любові до Батьківщини та ознайомлення з історико-культурною спадщиною Полтавщини.